Ne-am procopsit!

Dimineaţă ploioasă de luni. Metrou. Amorţeală. Oameni plictisiţi. Apuc ziarul „Ring” în mare grabă şi văd poza lui Păunescu, alături de cea a lui Ion Cristoiu, pe prima pagină sub un titlu neliniştitor: „Voi fi un ofiţer lucid al Adevărului, în «ring»”. Nu ştiu ce grad a avut Domnia sa pe vremuri sau cât de lucid a fost atunci, dar nu pot decât să fiu surprins de noul angajament al său încheiat cu Instanţa supremă. Cu toate astea nu titlul interviului m-a neliniştit foarte mult, ci haderul. Iată-l aici în varianta completă: „O FLACĂRĂ MEREU VIE. UN COLOS. Sute de cărţi, mii de pagini scrise în jurnale. Unul dintre cei mai mari făcători de gazete ai României moderne va scrie în „ring”. Citiţi în interviul alăturat de ce Adrian Păunescu rămâne o flacără vie cu nume de MENHIR: AL PATRIOTISMULUI ROMÂNESC FĂRĂ FRONTIERE.” Nu cred că mai e nevoie să comentez. Înţelege fiecare ce vrea. Nu pricep, totuşi, cum poate domnul Cristoiu să spună, pe pagina alăturată, că cititorii ziarului „Ring” au mai multă minte, în condiţiile în care jurnaliştii tabloidului s-au hotarât, în ultima zi a verii, să reînvie nenorocitul duh de la „Scânteia” şi stilul puturos al encomioanelor de partid. Un ziar răspunde gusturilor şi cererii de informaţie a unui anumit grup de cititori, cu un anumit profil intelectual şi cu anumite pretenţii. Altfel spus, destul de frust dar adevărat, cititorii fac ziarul. În mintea mea se încheagă următorul silogism, a cărui concluzie prefer să o formulez sub forma unei întrebări.

premisa 1: publicul face ziarul (Ring, Libertatea, cotidianul, Gândul, Jurnalul naţional, etc.)

premisa 2: în ziarul „Ring” este recomandat un autor în stilul pe care tocmai l-aţi putut contempla

concluzia: publicul care citeşte şi „face” ziarul „Ring” are minte?

Îmi este ruşine că, la 20 de ani de când am hotărât, în mod sângeros, că ne-am săturat de tâmpenia criminală comunistă mai putem produce asemenea elucubraţii şi mai putem prezenta un jurnalist, indiferent cine ar fi el, în stilul elogiilor către Mao sau Ceauşescu! Halal ziarişti avem!

PS: „Sute de cărţi”? Să fim serioşi!!!!!

Reclame

Un răspuns

  1. cititi aici despre spectacolul vietii (si al cuvintelor) de la un profesionist:

    http://www.firstthings.com/onthesquare/2009/08/on-butterflies-and-being

    PS. sa nu ne facem iluzii prea mari, socialismul/neocomunismul revine in forta (v. alegerile regionale din Germania) sau congresul de la Birbeck College unde a fost elita stangii mondiale (Vattimo, Nancy, Zizek, Badiou, Negri, Eagleton etc):

    http://www.bbk.ac.uk/bih/activities/ideaofcommunism

    „More radical questioning is needed today – this is a meeting of philosophers who will deal with Communism as a philosophical concept, advocating a precise and strong thesis: from Plato onwards, Communism is the only political Idea worthy of a philosopher”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: